Fris, schoon en gezond

Ook als de vacht van uw huisdier niet zichtbaar vuil is, is het zeker aan te raden uw dier regelmatig te laten wassen. Zo voorkomt u vacht- en huidproblemen en houdt u uw dier fris, schoon en gezond. Bij TrimTotaal kunt u terecht voor het wassen van u hond, kat of knaagdier.

In de salon maken we gebruik van de K9 competition shampoo die in zweden ontwikkeld is, deze shampoo is inzetbaar voor het wassen van honden, katten, konijnen en zelfs paarden (de K9 paarden lijn). Wij werken met drie verschillende soorten.

K9 Aloë Vera

Een natuurlijke, milde shampoo met een lage pH-waarde van 5,5 en is hierdoor zacht voor de huid.

K9 Aloë Vera Conditioner

Een extreem voedende conditioner die de vacht een prachtige glans geeft, ontklitten gemakkelijker maakt en een antistatisch effect heeft.

K9 Strip Off Shampoo

Deze shampoo reinigt de huid en vacht intensief. Tijdens het wassen met de Strip Off Shampoo openen de haarschubben zich waardoor alle vuil en olieresten in en op het haar verwijdert worden. Schoner kan echt niet.

Blinkend schoon

Een hond wassen

Bij Trimtotaal kunt u terecht voor een wasbeurt voor uw hond die bij de behandeling in zit of voor losse periodieke wasbeurten die de vacht van uw hond in topconditie houden. Voor honden met een gevoelige of jeukende huid kan regelmatig de hond laten wassen de irritatie flink verminderen. Ook de smeerpoetsen of sloten duikers zijn welkom om weer opgefrist te worden.

Labrador in bad

Bij een complete behandeling doe ik eerst het voorwerk. Hieronder valt het nagels knippen, de liezen scheren, het lijf voorscheren, klitten verwijderen en de ogen vrij knippen. Door daarna op een schone, gewassen vacht te knippen en af te werken is het resultaat het mooist.  Door enkel een schone vacht te trimmen, vrij van vuil en zand, houd ik bovendien mijn materialen langer scherp.

Voor honden met een dubbele verharende vacht, zoals sommige retrievers, herders, sennen honden, kooikers of spaniëls is wassen een uitkomst om de honden door de ergste rui heen te helpen. Dit scheelt u een veel haren in huis en op uw kleding.

Pixie Bob tijdens het wassen.
Pixie Bob tijdens het wassen.

Een kat wassen

Hoewel katten doorgaans niet erg dol zijn op water, is regelmatig wassen ook voor hen een goed idee en kan getraind worden. Door te wassen worden te veel aan huidschilvers en huid vet verwijderd. Daarbij word de vacht glanzend, luchtig en schoon. Tevens kan door te wassen ongedierte zoals vlooien gemakkelijker bestreden worden. Ook is de vacht na een was beurt beter doorkambaar en dus beter te onderhouden. Zit uw kat in de rui? Bij een wasbeurt worden de losse haren verwijderd. Prettig voor uw kat, kleding en uw bank.

Allereerst zullen we de kat laten wennen aan de hand föhn; het geluid en het gevoel van de wind. Als dit goed gaat, proberen we de staart nat te maken. Als ook dit geen al te groot probleem is, gaan we proberen de kat volledig nat te maken en te wassen. Wanneer blijkt dat de test met de hand föhn of het water te veel stress veroorzaken, zullen we proberen de kat in kleinere stapjes te trainen om zo toch tot een wasbeurt te komen. Deze trainingen worden gedaan over meerdere daaropvolgende behandelingen. Wanneer het echter te veel stress blijft veroorzaken, stoppen we direct. Het gaat immers om het welzijn van de kat.

Het is verstandig om voor kittens en jonge katten zo nu en dan een afspraak te maken voor een wasbeurt. Wanneer dit jong is aangeleerd kan dit als voordeel werken en kunnen zij wennen aan de ervaring. Wanneer de kat op latere leeftijd een vlooien besmetting oploopt of onverhoopt een (huid)ziekte krijgt en hierdoor vaak gewassen moet worden, is het wassen voor hem of haar niet meer zo’n vervelend proces. Hier geldt immers, jong geleerd is oud gedaan!

Een konijn wassen

Hoewel wassen voor een knaagdier minder noodzakelijk is dan voor een kat of hond, kunnen ook deze beestjes veel baat hebben bij een wasbeurt op z’n tijd. Zo hebben konijnen meer kans op dunne ontlasting en hierdoor een vies achterwerk. Door het achterwerk bijtijds te laten wassen, is deze weer schoon en fris. U kunt er tevens voor kiezen het gehele dier te laten wassen. Dit doe ik alleen als dit het dier niet te veel stress oplevert. We kunnen dit trainen en in stapjes opbouwen, zodat het toch op een zo stress vrij mogelijke manier mogelijk wordt.

Het drogen van de vacht en uitblazen van de onderwol.

Drogen

Na het wassen moet de vacht natuurlijk goed gedroogd worden. Afhankelijk van het diersoort en het gedrag van uw dier kan het drogen worden gedaan op drie manieren. Namelijk via een waterblazer, staande föhn of een handföhn.

Waterblazer

De waterblazer blaast warme lucht door een slang. Zo wordt al het water en alle losse haren uit de vacht geblazen. De blaaskracht  kan worden ingesteld van een zachte tot harde stand. De vacht is in een mum van tijd droog.

Staande föhn

De staande föhn lijkt op een waterblazer maar heeft geen slang maar een tuit waardoor de lucht wordt geblazen. Deze föhn is handsfree, waardoor ik met beide handen bij het dier kan blijven en de vacht tijdens het uitblazen goed kan borstelen. Dit maakt dat ik de vacht strak uitgeborsteld en luchtig kan krijgen, waardoor de vacht strakker te knippen en te verzorgen is.

 

 

Handföhn

De handföhn is ideaal voor jonge of bange honden, katten en knaagdieren. Dit apparaat maakt namelijk minder lawaai dan de waterblazer en staande föhn en is kleiner van formaat waardoor deze minder beangstigend over komt. Dankzij de handföhn kunnen ook de meest stressgevoelige dieren toch op een zo rustige en stressvrije manier gedroogd worden. Verdraagt het dier de handföhn goed? Dan kunnen we proberen de overstap te maken naar de staande föhn of waterblazer.