Uw kat in vertrouwde handen

Brits korthaar na het ontwollen.

Ook uw kat is welkom bij TrimTotaal, uw kattentrimsalon in Kampen. Sinds mei 2018 ben ik mij gaan specialiseren in het katten trimmen en heb ik in september 2018 mijn diploma gehaald. Dankzij mijn kalme, persoonlijke een-op-een-aanpak in mijn salon houd ik het voor uw kat zo relaxed mogelijk. Zo kan ik mijn tempo helemaal afstemmen op dat wat de kat aangeeft. Of het nu gaat om nagels knippen, ontwollen of ontklitten iedere kat kan terecht bij TrimTotaal.

Wanneer er gesproken word over de vacht verzorging van katten denkt men niet zo snel aan een trimsalon. Een kat verzorgd zijn vacht immers gewoon zelf, toch…..?

Dat is natuurlijk waar, een kat is over het algemeen vaak bezig met het verzorgen en wassen van zijn vacht. Toch zijn er een aantal factoren waarbij een trimsalon een uitkomst kan bieden en u kan helpen bij de vachtverzorging van de kat.

Korthaar

Veel kortharige katten zowel ras katten als kruisingen kunnen hun vacht prima verzorgen. Kortharen hebben weinig tot matig veel onderwol. Kortharige rassen zoals een Brits korthaar hebben matig tot veel onderwol. Onderwol is de pluizige, dof gekleurde vacht dat zich onder de dekharen bevind. 

De korthaar verhaart in het voorjaar en het najaar, de losse haren op de bank, de vloer en op uw kleding kan als erg vervelend worden ervaren. Oudere katten, katten met overgewicht of katten met gewrichtsproblemen of andere medische klachten  zijn minder  goed in staat om hun vacht te verzorgen. Zo kunnen toch klitten ontstaan. Deze katten en hun baasjes hebben baat bij hulp vanuit de trimsalon.

Deze verschillende problemen kunnen door de volgende behandelingen opgelost worden.

Europees korthaar rust uit na zijn kam beurt.

Bij milde klitten in de vacht kan het kammen en uitdunnen de kat helpen. Door het uitdunnen word de vacht voor u thuis weer makkelijker te onderhouden. Deze behandeling is voor kortharen 1 a 2 keer per jaar meestal voldoende. Bij de katten die meer verzorging nodig hebben door bovengenoemde factoren is een frequentie van 3 a 4 keer per jaar aan te raden.

Wanneer de vacht geklit of vervilt is word de vacht in zijn geheel of gedeeltelijk weg geschoren. Wanneer deze in zijn geheel geschoren word, word de kraag van de kat, beharing op de poten en de staart zo veel mogelijk gespaard.  Mochten er alleen klitten op de buik, in de oksels en liezen zitten word enkel deze regio geschoren. Het gedeeltelijk scheren word veelal gecombineerd met het uitdunnen van de vacht.

Het wassen en drogen is misschien niet zo van zelfsprekend van de kat maar kan met training prima gedaan worden. Het heeft veel voordelen zoals het luchtig en vet vrij houden van de vacht. De huid zal minder last hebben van schilfers en vooral de korthaar kat zal minder haar verliezen. U zult minder losse haren in huis terug vinden.

Heilig Birmaan na zijn behandeling

Langhaar 

De langharige katten, zowel rassen en kruisingen verzorgen hun vacht gewoon zelf maar hebben toch een intensievere verzorging nodig die gedaan dient te worden door de eigenaar. Langharige katten hebben matig tot veel onderwol, als dit niet geregeld door gekamd word gaat deze in elkaar zitten en veroorzaakt klitten. In het voor en najaar zijn kans op klitten groter wanneer de vacht in de rui gaat.

Ook bij de categorie langharen is de kans op achterstallig onderhoud groter bij oudere katten en katten die last hebben van overgewicht, gewrichtsproblemen of andere medische klachten. Ook hier bied de trimsalon een uitkomst!

Een klitvrije vacht kan uitgedund worden door een deel van de wol te verwijderen en te plukken. Zo is de vacht dunner en makkelijker te onderhouden. Afhankelijk van de hoeveelheid onderwol zal deze behandeling 3 tot 4 keer per jaar herhaald moeten worden.

Wanneer de vacht geklit of vervilt is word de vacht in zijn geheel of gedeeltelijk weg geschoren. Wanneer deze in zijn geheel geschoren word, word de kraag van de kat, beharing op de poten en de staart zo veel mogelijk gespaard.  Mochten er alleen klitten op de buik, in de oksels en liezen zitten word enkel deze regio geschoren. Het gedeeltelijk scheren word veelal gecombineerd met het uitdunnen van de vacht.

Bij het kammen van de vacht word de vacht klitvrij gehouden en helpt u ook bij het onderhouden van de vacht van de kat. Dit dient op regelmatige basis gedaan te worden. Deze behandeling is afhankelijk van de tijd die u thuis aan de vacht van de kat spendeert en de dikte van de vacht en diend 3 tot 6 keer per jaar te worden herhaald.

Het wassen en drogen is misschien niet zo van zelfsprekend van de kat maar kan met training prima gedaan worden. Het heeft veel voordelen zoals het luchtig en vet vrij houden van de vacht. De huid zal minder last hebben van schilfers en de kat zal minder haarverliezen. Voor u thuis is de vacht makkelijk te onderhouden.

Bij iedere behandeling worden nagels geknipt en ogen en oren gereinigd.

Praktische informatie

Bij het trimmen van katten vraag ik regelmatig of u bij de behandeling wilt blijven, katten zijn dieren die zich vaak prettiger voelen met een bekende in de buurt. Zo kan ik u ook om hulp vragen wanneer een paar extra handen prettig zijn.