Uw hond verzorgd van top tot teen

Boomer met de getande schaar geefileerd

Groot of klein, ras of kruising, lang- of kortharig, alle honden zijn welkom bij TrimTotaal. Door mijn persoonlijke één-op-één-aanpak zijn de honden meer op hun gemak en kunt u rekenen op een vlotte trim beurt van uw trouwe viervoeter.

Een complete trimbeurt

Ieder ras heeft een zogenoemd trimschema. Hierin staat een model beschreven dat het bepaalde ras uniek en herkenbaar maakt. Als huishond of kruising van een ras word hier vaak iets van afgeweken maar het idee blijft hetzelfde. Zo heeft dus iedere hond ongeacht ras een eigen vachtsoort met zijn eigen behandeling. Voor de verschillende behandelingen hebben wij een aparte naam. Om u een beetje wegwijs te maken in dit vak staat hieronder uitgelegd wat elke behandeling inhoudt en welke behandeling geschikt is voor uw hond.

Bij het effileren word de vacht ingekort met een getande schaar. Op deze manier krijgt de vacht een natuurlijk uiterlijk.Het hele lichaam kan geëffileerd worden, maar u kunt er ook voor kiezen om dit te combineren met scheren. Daar leest u meer over bij het kopje scheren. Rassen waarvoor deze behandeling geschikt is zijn bijvoorbeeld de Shih-Tzu, Maltezer, Lhasa Apso of kruisingen van deze rassen

Bij het scheren van een vacht kan er keuze gemaakt worden in verschillende lengtes, variërend van 3mm tot 16mm. U kunt er voor kiezen om alles op één lengte te scheren of dit te combineren met effileren.

Hierbij word het hoofd de poten en de staart met de effileerschaar geknipt en wordt de rest geschoren.  Zo krijgt de hond toch meer een model. Het scheren ziet er vaak wat minder natuurlijk uit. Rassen waarvoor deze behandeling geschikt is zijn bijvoorbeeld de Shih-Tzu, Maltezer, Lhasa Apso of kruisingen van deze rassen

Let op: scheren kan soms nadelige gevolgen hebben voor de vacht. Denk hierbij aan het dikker worden van de vacht, kleurverandering en een andere verharingscyclus

Bij het knippen van de vacht word de vacht ingekort met een rechte schaar (dus zonder getande bladen). Hierbij kan elk gewenst model geknipt worden. U kunt het ook combineren met scheren. Bij kroesharige vachten kan deze techniek toegepast worden. Rassen waarvoor deze behandeling geschikt is, zijn voorbeeld de Poedel, Bichon Frise, Labradoodle enz.

Bij het plukken word met de hand de bovenste haren (dekharen) verwijderen. Zo komt de ondervacht tevoorschijn. Deze behandeling kan alleen gedaan worden als de vacht plukrijp is. Dit betekent dat de vacht gemakkelijk los moet laten als je het wilt plukken zonder dat de hond er hinder van ondervindt. Deze vachtsoort wordt niet gewassen na het plukken omdat de shampoo de huid kan irriteren, dit door de open haarzakjes van het plukken. Een aantal dagen na de behandeling kunt u een afspraak maken voor het wassen. Gelieve ook vlak voor de behandeling de hond niet wassen. Dit bemoeilijkt het plukken. Rassen waarvoor deze behandeling geschikt is, zijn voorbeeld de Cairn Terriër, West Highland White Terriër (westy), Jack Russel ruwhaar, Airdale terriër, Hollandse Smous, foxterriër enz.

Bij het ontwollen worden de losse haren verwijderd door middel van de was en blaas behandeling. Wanneer de vacht in de shampoo zit blijft dit 10 a 15 minuten zitten om in te trekken. Na het uitspoelen word de vacht droog geblazen met een waterblazer, zo worden veel losse haren weg geblazen. Op deze manier word de hond sneller door de verharing geholpen en heeft u minder haren in huis. Bij rassen of kruisingen met een half tot langharige vacht word de vacht na het droog blazen uitgedund.  Door deze behandeling kan er ook meer lucht door de vacht en heb je minder kans op huidproblemen zoals verstikking van de huid. Rassen waarvoor deze behandeling geschikt is, zijn voorbeeld de Golden Retriever, Labrador en Berner Sennen.

Bij elke behandeling word de hond gewassen en gedroogd. Voor de baas weer een lekker ruikende en schone hond maar ook voor uw trimster een groot voordeel. Een schone vacht betekend een mooier resultaat. Ook voor losse was beurten tussen de complete trimbehandelingen door kunt u in de salon terecht.

Meer uitgebreide informatie vind u op de website onder de kop wassen en drogen.

Langharige vachten hebben veel verzorging en onderhoud nodig om zo klitten uit de vacht te houden. Om u daarmee te helpen kunt u in de trimsalon terecht voor het door borstelen en kamen van de vacht.

Wanneer de vacht klitten bevat is het zaak om deze uit de vacht te halen. Daarvoor kunt u in de salon terecht. Om het voor de hond aangenaam te houden word een ernstig geklitte vacht geschoren.

Cairn Terriër in stripvacht
Cairn Terriër in stripvacht
Boomer puppy rond snuffelen na haar kennismaking.
Boomer puppy rond snuffelen na haar kennismaking.

Puppy behandeling

Bij een puppy behandeling maakt de jonge hond kennis met de trimsalon. Hierbij maakt de hond stap voor stap kennis met wat er allemaal in de trimsalon gebeurt. Zo word de hond geborsteld, gekamd en word er kennis gemaakt met de schaar, het bad en het drogen met de waterblazer of de föhn. Indien nodig worden de nagels geknipt.

Ik adviseer u om bij de behandeling aanwezig te zijn zodat u zelf ook kunt meekijken en vragen kunt stellen. Een puppy behandeling kan al vanaf  12 weken wanneer ze hun eerste drie entingen gehad hebben. Voor elk ras is een puppy behandeling aan te raden.

Hoe vaak naar de trimsalon?

Een hond kan al vanaf pups af aan naar de trimsalon. Hieronder een advies hoe vaak de hond een bezoek kan brengen aan de trimsalon.

Knippen: om de 1,5 tot 2 maand 
Effileren: om de 3 tot 4 maand
Scheren: om de 3 tot 4 maand
Plukken: 2 tot 4 keer per jaar
Ontwollen: voor- en najaar

Let op: dit zijn richtlijnen, door de lengte van de vacht of andere factoren kan dit afwijken.